Dünya’nın 7 Harikası
dünyanın 7 harikası hakkında genel bilgiler
Bu yazımızda Dünya’nın 7 harikasına bir göz atacağız.
İlk olarak Herodot tarafından m.ö. 5yy. da Dünya’nın 7 harikası fikri düşünülmüş olsa da kendisi bu fikir ile ilgili bir şey yapamamıştır. Sidon’lu Antipatros m.ö. 2.yy da Dünya’nın 7 harikası ile ilgili bir eser yazmıştır.
2000 yılında ise New7Wonders vakfı online olarak Dünya’nın 7 harikası seçimi için bir yarışma başlatmış ve oylama 7 Temmuz 2007 yani 07.07.07 de bitmiştir.
Keops Piramidi
Kahire’nin Giza bölgesinde bulunan Keops piramidi M.Ö. 2500 lü yıllarda yapılmıştır. Firavun Khufu adına yapıldığı için Khufu piramidi olarak ta bilinir. Giza piramitleri arasında yer alan Keops 137 metre uzunluğundadır. Genişliği ise 922 metredir. Ayrıca Dünya’nın 7 harikası arasında günümüze kalmış tek yapıdır. Bazı kaynaklarda bütün piramitlerin 7 harika içerisinde bulunduğu bilgisi vardır fakat bu bilgi doğru değildir. Sadece Keops 7 harika içerisindedir. Bilim insanlarına göre piramidin inşasında 100.000 işçi çalışmıştır.
Babil’in Asma Bahçeleri
Milattan önce 605 yılında yapıldığı düşünülen Babil’in Asma Bahçeleri günümüzde doğal olaylardan dolayı yeryüzünden silinmiştir. Tam yeri bilinmemekle birlikte yapım süresi hakkında da kesin bir bilgi yoktur. Babil kralı Nebukadnezar tarafından eşi için yaptırıldığı söylenmektedir.
Zeus Heykeli
Mitolojik Yunan tanrısı Zeus adına yapılmış 12 metrelik bir heykeldir. M.Ö. 456 yılında Olympia’da yapılmıştır. Heykelin tabanı 6,5 metreye 2 metre sütuna oturtulmuştur. Heykelim tamamı ise 12 metre uzunluğundadır. Bu heykel de Artemis Tapınağı gibi yangından dolayı hasar görüp yok olmuştur.
Rodos Heykeli
12 yılda yapımı tamamlanan Rodos heykeli m.ö. 282 yılında Rodos’ta yapılmıştır. Depremlerden dolayı hasar gördüğü söylenmektedir ve maalesef günümüze yetişememiştir.32 metre uzunluğunda bronz bir heykeldir. Güneş tanrısı Heilos için yapılmıştır.
İskenderiye Feneri
M.Ö. 290 yılında yapılan fener yaklaşık 40 yılda tamamlanmıştır. Mısır İskenderiye’de bulunan fener 50 km uzaktan dahi görülebilmektedir. Halen kalıntılarının sular altında bulunduğu bir gerçektir. Yaklaşık uzunluğu 166 metredir.
Halikarnas Mozolesi
Kral Mausollos için yapılmış olan mezar m.ö. 350 yılında tamamlanmıştır. O zamanki ismi Halicarnassus olan Bodrum Halikarnas civarında yapılmıştır. Haçlı seferlerinden sonra Bodrum kalesi yapımında tüm taşları kullanılmış ve Mozole ortadan kaldırılmıştır.
Artemis Tapınağı
M.Ö. 250 yılında Efes’te yapımı tamamlanmıştır. Yapımı yaklaşık 120 yıl sürmüştür. Tanrıça Artemis’e ithaf edilmiştir. Büyük İskender’in doğduğu gece tapınak yakılmıştır. M.S. 262 de ise çıkan ikinci bir yangında daha çok hasar görüp yok olmuştur. İzmir antik kent Selçuk’ta halen 2 sütun parçası bulunmaktadır.