büyük ayı

Büyük Ayı’nın 7 yılzıdı

Büyük Ayı nam-ı diğer Ursa Major takım yıldızı içerisindeki 7 yıldız.

Neredeyse herkesin bildiği yıldız takımlarından biri olan Büyük ayı nam-ı diğer ursa major . Bu takım yıldızı içerisinde ne hikmettir ki yedi yıldız bulunmakta. Yedi rakamının neden her yerde karşımıza çıktığını araştırmaya devam ediyoruz.Peki gelin bakalım nedir bu takım yıldızı ve içinde bulunan yedi yıldız.

Büyük Ayı

Büyük Ayı Takım Yıldızı (Big Dipper), yıldızlarının 7 tanesi olan bir gök cisimidir. Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın yıldızları aşağıdaki gibidir:

  1. Dubhe (α UMi): Dubhe (α Ursae Majoris) Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın bir parçasıdır ve gök haritasında Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın kuyruk kısmının karşısında yer alır. Dubhe, Kuzey Kutup yöresinde gökyüzünde yükselir ve dünya çapında gözlenebilir. Dubhe, gökteki yıldızlardan biri olarak kategorize edilir ve güneş sistemimizin içinde bulunan bir yıldızdır. Dubhe, Kuzey Yıldızı olarak da bilinir ve gökyüzünde en parlak yıldızlardan biri olması nedeniyle gökyüzünün yönlerini belirlemek için kullanılır. Dubhe, güneş sistemimizin içinde bulunan bir yıldız olmasına rağmen, güneş sistemimizden uzak bir mesafededir ve yaklaşık 123 ışıkyılı uzaklıktadır. Dubhe, ayrıca, Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın diğer yıldızlarından daha büyüktür ve daha parlaktır.
  2. Merak (β UMi) : Merak (β Ursae Majoris) Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın bir parçasıdır ve Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın kuyruk kısmında yer alır. Merak, Kuzey Kutup yöresinde gökyüzünde yükselir ve dünya çapında gözlenebilir. Merak, Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın ikinci en parlak yıldızıdır ve Dubhe gibi gökyüzünün yönlerini belirlemek için yol gösterici olarak kullanılmıştır.Merak, gökteki yıldızlardan biri olarak kategorize edilir ve güneş sistemimizin içinde bulunan bir yıldızdır. Merak, güneş sistemimizden uzak bir mesafededir ve yaklaşık 78 ışıkyılı uzaklıktadır.
  3. Phecda (γ UMi) : Phecda (γ Ursae Majoris) Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın bir parçasıdır ve Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın kuyruk kısmında yer alır. Phecda, Kuzey Kutup yöresinde gökyüzünde yükselir ve dünya çapında gözlemlenebilir. Phecda, Büyük Ayı Takım Yıldızı’nın üçüncü en parlak yıldızıdır ve gökyüzünün yönlerini belirlemek için yol gösterici olarak kullanılmıştır. Phecda, gökteki yıldızlardan biri olarak kategorize edilir ve güneş sistemimizin içinde bulunan bir yıldızdır. Phecda, güneş sistemimizden uzak bir mesafededir ve yaklaşık 89 ışıkyılı uzaklıktadır.
  4. Megrez (δ UMi): Megrez, Büyük Ayı Takım yıldızının dördüncü en parlak yıldızıdır. Dünyanın her yerinden gözlemlenebilir. Yön bulma konusunda diğer yıldızlar gibi kullanılmıştır. Dünyaya uzaklığı ise yaklaşık 79 ışık yılıdır.
  5. Alioth (ε UMi) : Alioth yılıdızı da Büyük ayı takım yıldızının kuyruk kısmında bulunmaktadır. Dünyanın her yerinden gözlemlenebilir. Dünyaya uzaklığı yaklaşık 81 ışık yılıdır. Büyük ayı takım yıldızına beşinci en parlak yıldızdır.
  6. Mizar (ζ UMi) : Büyük ayı takım yıldızının altıncı en parlak yıldızı olan Mizar dünyanın her yerinden gözlemlenebilir. Dünyadan yaklaşık 78 ışık yılı uzaklıktadır.
  7. Alkaid (η UMi) : Büyük ayı takım yıldızının bir parçası olan Alkaid yıldızı yedinci en parlak yıldızdır. Dünyaya uzaklığı 101 ışık yılıdır.
Universe

Büyük Ayı Takım Yıldızı, Kuzey Kutup yöresinde gökyüzünde yükselir ve genellikle dünya çapında gözlenir. Bu yıldızlar, Kuzey Kutup’a doğru yönelir ve büyük bir daire şeklinde düzenlenirler. Büyük Ayı Takım Yıldızı, diğer takım yıldızları gibi, yıllar boyunca insanlar tarafından kullanılmıştır ve gökyüzünün yönlerini belirlemek için yol gösterici olarak kullanılmıştır.

Büyük ayı
Please follow and like us:
Pin Share

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir